Luc Dorenbosch, aangenaam…



2009: Gepromoveerd in Human Resource Studies (Uni Tilburg)

  • 2008-15: Onderzoeker bij TNO Arbeid (1 FTE), mede-auteur Mooi Werk
  • 2016: Zelfstandig door in TNO spin-out de baaningenieurs (0,6 FTE), daarnaast nieuwe baan als Programma Manager NSvP (0,4 FTE)
  • 2018: Heruitgave (i.s.m. Mark van Vuuren) van job crafting boek Mooier Werk

2023: Uitgave nieuw boek Tweebaans Werk over mensen met een combinatiebaan.

2024: Ontwikkeling Beter Werk Tool (i.s.m. CIAO / Uni Maastricht)


  • WAT DOEN DE BAANINGENIEURS?

Ik ben zelfverklaard baaningenieur. Het is (nog) geen officieel beroep en iedereen kan het zijn. Een baaningenieur is iemand die weet hoe werk werkt, hoe banen veranderen en hoe daar op duurzame wijze aan te sleutelen valt. Het in het leven roepen van de baaningenieur is voor mijzelf dan ook precies wat een baaningenieur doet. In traditionele baanstructuren, nieuwe vormen van werk en werken aanbrengen. Samen met mensen uit de praktijk of wetenschap die hetzelfde voorstaan zijn baaningenieurs (B_INGs) job engineering experts met een zeer praktische inslag.  

B_INGs sleutelen samen met werkgevers en werknemers aan een goed werkende arbeidsmarkt met (kans op) werk dat aansluit bij wat men het best kan en wil. We gebruiken moderne baantechnieken waarmee we sleutelen aan gezond, betekenisvol en mooi werk op maat. Niet OMDAT het werkt, maar TOTDAT het werkt. Even zo lief dragen we onze kennisproducten over, zodat organisaties zelf aan de slag kunnen met bv. job crafting of job carving. Het startpunt is altijd klein en gericht, evidence-based en werkend met baanexperimenten. Sleutel samen met ons verder met behulp van diverse digitale gereedschappen die we inzetten om taken anders te bekijken, te verdelen en/of te repareren. 

PRODUCTEN

taken van de toekomst

INFO
  • Digitaal ondersteunde aanpak voor inrichting toekomstig bestendige functies
  •  Samen met managers, technologen en medewerkers concreet maken van toekomstig werk 
  • Visueel simpele en snelle methode om duurzame inzetbaarheid op taakniveau te visualiseren
  • Creëert werkgever én werknemer betrokkenheid bij (technologische) veranderingen in werk
  • □ Zelf uit te bouwen met aanvullende modules
TOELICHTING

Deze aanpak past naadloos bij de discussies over de toekomst van werk, robotisering en verdere automatisering van werk door AI. Wanneer werk structureel gaat veranderen in aard, inhoud, volume of vorm dan zal dat op zijn minst geleidelijk en op taakonderdelen gebeuren. Vragen die daarop voorbereiden zijn: Hoe kunnen taakontwikkelingen in banen blijven matchen met wat werknemers kunnen en willen? Welke onderdelen van het werk zullen het eerst te maken krijgen met structurele veranderingen? Hoe houd je werk futureproof? Voor werkgevers die hierop proactief willen inspringen hebben we de ‘Taken van de Toekomst’–aanpak ontwikkeld.

De TvdT-aanpak wordt ondersteund door een nieuwe digitale applicatie: de baananalyse tool (zie een impressie hieronder). Werkenden doen zelf een baananalyse van hun eigen werk in 4 stappen. Dit biedt een scherp beeld van hoe goed de eigen motivatie en competentie matchen met het werk van nu en morgen. Welke taken kan en wil men, maar worden steeds minder gevraagd? Met welke taken heeft men meer moeite maar worden wel belangrijk richting de toekomst? Kortom: waar past het werk van morgen nog prima, en waar zijn er drempels die overwonnen moeten worden? Dit alles wordt met de tool simpel en helder gevisualiseerd.

De TvdT-aanpak stimuleert het normale gesprek over veranderend werk, en laat op taakniveau zien waar je tot oplossingen kan komen. Het houdt het organisatieverhaal van de toekomst van werk concreet, dichtbij en hanteerbaar. Geen grote, maar vaak abstracte toekomstbeelden waar je moeilijk op kunt anticiperen. Een nuchtere kijk op de dynamiek van werk dus, die richting kan bieden aan opleidingskeuzes, taakherontwerp, (gedeeltelijke) mobiliteit, job en team crafting. In de aanpak staat het betrekken van alle stakeholders centraal. Samen maak je de toekomst van werk waar mensen op maat in willen en kunnen meebewegen!

mooiwerkprodwerkwerktoolpng

INFO
  • □ Webapplicatie voor job crafting in teams
  • □ In 8 stappen naar teamwerk op maat
  • □ Betrekt teamleden bij team crafting
  • □ Bedoeld voor teams/organisaties

□ Teamtraject met Mooi Werk Trainer

TOELICHTING

De Mooi Werk Tool is ontwikkeld voor teamtrajecten van max. 6-8 weken. Met deze webapplicatie brengen teamleden eerst persoonlijk de passende en (steeds) minder passende onderdelen van hun werk in kaart. Door het trainen van het zelfinzicht in waar het eigen werk mooier kan en het vervolgens zelf uitvoeren van kleine werkexperimenten krijgen teamleden zelf grip op verbeteren van de eigen baan en elkaars baan.

De Mooi Werk Tool wordt onder begeleiding van een Mooi Werk Trainer ingezet in teamtrajecten van 2 dagdelen waarin de individuele baaninformatie uit verschillende digitale oefeningen wordt verwerkt in een teamanalyse. Met deze data heeft het team en leidinggevende inzicht in de taken waarop gezamenlijke actie vereist is voor een verbeterde inzetbaarheid voor de toekomst. 

MOOI WERK TOOL URLAANVRAAG GRATIS TESTCODE


INFO

Webapplicatie gericht op inclusief herontwerp van werk

Met smartphone in 8 stappen een helder beeld van werk

Snelle scan van taken die in / uit bestaande functies kunnen

Zoeken naar beter werk en nieuwe kansen op werk

Teamdata biedt onderbouwing voor HR beleidsbeslissingen

Ontwikkeld met CIAO / Universiteit Maastricht

TOELICHTING

De Beter Werk Tool (BWT) is door de baaningenieurs ontwikkeld in samenwerking met het Centrum voor Inclusieve Arbeidsorganisatie (CIAO) verbonden aan de Universiteit van Maastricht. De BWT is bedoeld om medewerkers optimaal te betrekken in het toekomstbestendig organiseren van het betere werk. Met behulp van de tool kan de individuele taakbeleving van alle medewerkers uit een team verkend worden, en vertaald worden naar een procentuele verdeling van de taakbeleving op teamniveau.

De tool geeft inzicht in de opvattingen over de huidige en de gewenste werkverdeling binnen het team. Onderlinge verschillen en overeenkomsten in taakbeleving worden met de tool helder in kaart gebracht, hetgeen de basis vormt voor een gezamenlijke verkenning van een betere verdeling van werk.

Kerntaken worden bijvoorbeeld over het algemeen gezien als taken waar men energie van krijgt en die men meer zou willen doen. Dit betreffen dan ook taken die bijdragen aan de kwaliteit van het werk. Anderzijds geeft de tool inzicht in de taken die afbreuk doen aan de kwaliteit van het werk. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om taken die niet passen bij de professionele identiteit van werknemers. Dit zijn dan ook veelal taken die energie vreten en die professionals minder zouden willen doen. Deze taken kunnen echter wel geschikt zijn voor mensen met andere talenten. Nadat getoetst is of deze werkzaamheden zinnig en noodzakelijk zijn, zouden deze taken aan hen toebedeeld kunnen worden.

De tool biedt daarmee een basis om samen met een team op een heel taakgerichte en gestructureerde wijze te komen tot een breed gedragen betere verdeling van betekenisvol werk dat past bij de diversiteit aan talent en capaciteit van werkenden en werkzoekenden.


BEDRIJFSINFO

de baaningenieurs.
Sleedoornstraat 15
6523 GE Nijmegen
M: info@debaaningenieurs.nl
T: 06 11 78 30 35 (Luc)
BTW: NL160898419B01
KvK: 61516953
IBAN: NL39ABNA0422157147